Touched by Humankind / İnsan Eli Değmiş
Sergi, Ceren ve Irmak Arkman’ın küratörlüğünde gerçekleşen ve dijital sanat alanında öne çıkan isimleri bir araya getirerek büyük ilgi gören bir önceki Flora sergisinin devamı niteliğinde. Serinin ikinci kısmında küratörler bu kez insanın çevre üzerindeki etkisine odaklanarak günümüzün en önemli sorunlarından biri olan iklim krizine dikkat çekiyor.
17. İstanbul Bienali paralelinde yer alacak “İnsan Eli Değmiş” sergisi, Evan Roth, Félix Luque & Iñigo Bilbao, François Quévillon, Kevin Cooley, Persijn, Broersen & Margit Lukács, Sabrina Ratté ve Volkan Kızıltunç’un eserleriyle ile insanın doğaya verdiği zarara karşı bir farkındalık yaratmayı hedefliyor.
JONATHAN MONAGHAN OPULENCE / ŞAŞAA
Görsel sanatlar alanında dünyanın önde gelen isimlerinden Amerikalı Jonathan Monaghan, 9 Haziran – 27 Ağustos 2022 tarihleri arasında Ceren ve Irmak Arkman küratörlüğünde Kalyon Kültür’de gerçekleştireceği bugüne kadarki en kapsamlı kişisel sergisi ŞAŞAA ile sanatseverlerle buluşuyor.
Baskı, heykel ve animasyon teknikleri dahil olmak üzere pek çok farklı medyumla işler üreten, aynı zamanda NFT ve dijital sanatın ilk uygulayıcıları arasında yer alan Jonathan Monaghan 20’den fazla eseri ile Kalyon Kültür’de benzersiz bir dijital sanat deneyimi sunmaya hazırlanıyor.
Jonathan Monaghan’ın Kalyon Kültür’de gerçekleştireceği sergide öne çıkan eserleri arasında; Barok çağın savurganlığı ile dijital çağın aşırılığı arasında paralelliklere dikkat çeken, gelecek ve yok olan doğal yaşam hakkındaki kaygıları ortaya serdiği Superfluity başlıklı üç ekranlı video enstalasyonu, Den of Wolves başlıklı popüler kültür, kurumsal otorite ve teknolojiye aşırı bağımlılık arasındaki bağlantıları sürükleyici ve rüya gibi bir yolculuk çizerek gösterdiği tek kamera ile çekilmiş video enstalasyonu ve terk edilmiş bir alışveriş merkezi, lüks bir otel lobisi gibi boş ticari alanlarda dolaşan bir tek boynuzlu atı konu eden, teknoloji ve materyalizmin modern tutsaklığı için yeni bir mitoloji yaratmayı amaçladığı Disco Beast yer alıyor.
FLORA
Kalyon Kültür, dijital sanatın en önemli temalarından biri olan doğa ve sanat ilişkisine odaklanan Flora başlıklı karma sergiye 19 Ocak-28 Mayıs 2022 tarihleri arasında Nişantaşı Taş Konak’ta ev sahipliği yapıyor.
Sergiye gelen gelerek form dolduran ziyaretçiler adına dikilecek her fidan ile Kalyon Kültür, gelecek kuşaklara daha yeşil bir dünya bırakmanın önemini vurguluyor. Sergiyle paralel olarak sürdürülebilir bir dünya sanatseverlerin desteği ile birlikte dünyamıza bir hediye sunmayı amaçlıyor. Form dolduran ziyaretçilere, sergi bitiminde isimlerine özel hazırlanacak fidan sertifikası gönderilecek.
Ceren ve Irmak Arkman küratörlüğünde, dijital sanat alanının öncü isimleri Anna Ridler, Clement Valla, François Quévillon, Mat Collishaw, Mustafa Hulusi, Pascual Sisto, Quayola, Ryoichi Kurokawa, ve Sabrina Ratté’nin işleri Flora sergisinde sanatseverlerle buluşuyor.
LIA: HAYATI KODLAMAK / LIA: CODING LIFE
Küratörlüğünü Ceren ve Irmak Arkman’ın üstlendiği LIA: Hayatı Kodlamak sergisi, 25 Aralık 2021 tarihine kadar Nişantaşı Taş Konak’ta yer alan Kalyon Kültür’de sanatseverlerle buluşacak.
1995 senesinden beri video, performans, yazılım, yerleştirme, heykel, projeksiyon ve diğer aplikasyonları kapsayan bir çeşitlilik gösteren sanatıyla öne çıkan Avusturyalı sanatçı LIA; internet projeleri, geleneksel çizim ve resim sanatını dijital ikonlar ve algoritmaların estetiğiyle birleştiriyor. Erken dönem yazılım ve internet sanatının öncülerinden kabul edilen LIA çalışmalarının temel materyalini kodlar olarak belirliyor ve çalışmalarındaki stil, kavramsal sanata yakın duran bir minimalizm ile nitelenebiliyor.